TMMOB Maden Mühendisleri Odası

YETER ARTIK! İŞ CİNAYETLERİ DURDURULSUN!

YETER ARTIK! İŞ CİNAYETLERİ DURDURULSUN!

TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Mehmet Torun, Bursa Devecikonağı‘ndaki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasını değerlendirerek, iş cinayetlerinin durdurulmasını istedi.
Torun, MMO‘da düzenlenen basın toplantısında, olayın duyulmasının ardından olay yerine oda yetkililerinin ve iş güvenliği uzmanlarının hareket ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Kazayla ilgili yapılan incelemede, sert kömür damarlarının patlayıcı madde kullanılarak gevşetildiği, her vardiyada bulunması gereken mühendis sayısının yetersiz olduğu, işçilerin çevre köylerden temin edilen işçilerin deneyimsiz olduğu, patlamanın 16-24 vardiyasında ayakta çalışılırken ortamda gereğinden fazla metan (grizu) gazının birikmesi ve bunun patlaması sonucu gerçekleştiği ve kaza sonrası kurtarma ekipman yetersiz olduğu saptanmıştır" Özel işletmelerde hiçbir iş güvenliğinin bulunmadığını, 2008‘de 43, 2009‘da ise 76 maden çalışanının yaşamını yitirdiğini ifade eden Torun, "Türkiye iş kazalarında dünyada 3. Avrupa‘da ise 1. sırada yer alıyor. Bu nedenle madencilik sektörü yakından izlenip kaza önleme çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Özellikle 80‘li yılların sonunda kamu madenciliği küçülerek yerini taşeronlaşma ve özelleşmenin iş güvencesiz çalışma biçimi aldı. Deneyim ve uzmanlaşmanın yerine ise üretim ve kar konuldu. Kamusal denetim yeterli ve etkin bir biçimde yapılmadığı sürece yeni ölümler yaşanacaktır" diye konuştu. Türkiye‘de, yüksek risk taşıyan, kuralsız ve denetimsiz çalışan, mühendislik bilim ve tekniğinden uzak çok sayıda maden işletmesinin bulunduğunu belirten Torun, "Bu nedenle gerek iş güvenliği konusunda, gerek denetleme ve iş organizasyonu konusunda başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olmak üzere herkes görevinin gereğini yerine getirmelidir" dedi.
SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜK ZORUNLU
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise, yaşanan felaketin kaza değil cinayet olduğunu vurgulayarak, kazaların önlenebilmesi için bilimsel ve teknik yatırımların yanı sıra, çalışma yaşamının iyileştirilmesinin, sendikal örgütlülüklerin daha etkin kullanılabilmesinin zorunluluk olduğunu belirtti.

Okunma Sayısı: 164
Yayın Tarihi: 17.12.2009