TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ÜNİVERSİTELERİN MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIKLARINA YAZILAN YAZI

MADEN MÜH. BÖLÜM BAŞKANLIĞI‘NA

Ankara; 25.01.2011

Sayı: 556

 

Yeni liberal politikalar ve özelleştirmelerle ülkenin sanayisi, madenleri, tarımı bitirilmekte, meslek uygulama alanlarımız her geçen gün biraz daha daraltılmaktadır. Büyüme masallarıyla pembe tablolar çizilirken yaşamının en güzel yıllarını mühendis olmak için harcayan genç meslektaşlarımız mezun olduklarında işsizlikle karşı karşıya gelmektedir.

Maden Mühendisleri arasında işsizlik oranı Odamız kayıtlarına göre % 40 olup, bu oranın daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. İşsizlik artmakta, bu artış genç nüfusta daha fazla olmaktadır. Ülkeyi yönetenler, bu sorunu çözmeye çalışmak yerine tamamen farklı konularla  kamuoyunu oyalayarak Türkiye‘nin en büyük ve en önemli sorununu gözardı etmektedir.

Tüm bu olumsuz gelişmelere karşın yeni maden mühendisliği bölümleri açılmakta, bunun yanı sıra mevcut bölümlerin kontenjanları da her yıl arttırılmaktadır.  Bugün ikinci eğitimlerle birlikte  25 Maden Mühendisliği bölümünden her yıl 1200 civarında mezun verilmektedir. Mezun olan meslektaşlarımızın iş bulma olanakları ne yazık ki her geçen gün azalmaktadır. Bu kadar fazla maden mühendisinin bulunması işverenlerin iştahını kabartmakta, meslektaşlarımız  çok düşük ücretlerle, iş güvencesinden yoksun olarak çalıştırılacak işgücü  ordusu olarak görülmektedir. Bu koşullarda bir şekilde iş bulabilen "şanslı" meslektaşlarımız da yoksulluk sınırının altında ücretlerle ve çok zor koşullarda çalışmaya mecbur bırakılmaktadır.

Odamız; kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası sorumluluğuyla, her konuda olduğu gibi üyelerinin işsizliği konusunda da girişimlerini sürdürmektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bu konuda da üniversitelerimizle birlikte çalışma zorunluluğu bulunmaktadır. Özellikle son yıllardaki gelişmeler ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler sonucu daha önce meslektaşlarımızın içinde çok yer almadığı. metro, tünel, yeraltı yapıları, zemin etüdü, çevre, jeotermal,  iş güvenliği, patlatma, vb. gibi konular çalışma alanlarımız olarak öne çıkmaktadır.

Bu doğrultuda maden mühendisliği ders müfredat programlarının sanayinin ihtiyacı dikkate alınarak yukarıda belirtilen konuları da içine alacak şekilde düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir.

Bu çalışma ülkemizin kalkınmasına katkı yapacağı gibi, meslektaşlarımızın çalışma alanlarını da genişletecektir.

Bu konuda yapılacak çalışmalara Oda olarak destek vereceğimizi belirtir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

 

Mehmet TORUN

Yönetim Kurulu Başkanı

Okunma Sayısı: 1519
Yayın Tarihi: 26.01.2011