Taşocakları Kongresi
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Maden Mühendisleri Odası ile Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Maden, Metalürji ve Jeoloji Mühendisleri Odası, 12-14 Ocak 2005 tarihlerinde Lefkoşa’da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Jeoloji ve Maden Dairesi’nin de katılımıyla ortak bir Taşocakları Kongresi düzenleme kararı almışlardır.
Bu amaçla 17-18 Temmuz 2004 tarihlerinde Lefkoşa’da Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nde bir araya gelen her iki Odanın temsilcileri, aldıkları ortak kararlarla söz konusu etkinlik programını oluşturmuşlardır.
Bilindiği gibi taşocağı işletmeciliği, ada ekonomisinin en önemli yapıtaşlarından biri olmaya adaydır. Söz konusu sektör, üretim hacmi ve istihdam olanakları ile giderek büyümektedir. Ancak, aynı zamanda son derece ciddi sorunlarla da karşılaşmaya başlamıştır. Bilimsel kurallara aykırı yöntemlerle yapılan işletmecilik ile kaynak kaybına, çevreye olumsuz etkilere ve çok sayıda iş kazasına yol açılmaktadır. Yine, ada için son derece önemli olan yeraltı su kaynakları da, bilinçsiz yapılan üretim ile zarar görme riski taşımaktadır.
Taşocağı faaliyetlerinin etkin denetimi gerekmektedir. Söz konusu ocaklarda üretimin teknik eleman nezaretinde yapılması ve uygun teknolojilerin kullanımı, genel verimlilik düzeyinin artmasını, iş kazalarının azalmasını ve görüntü kirliliği de yaratan çevre sorunlarının ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Taşocağı işletmeciliği mutlaka etkin bir planlama ile yürütülmelidir. Üretim yapılırken, ülkenin ihtiyaçları göz önüne alınmalı, çevreye duyarlı bir şekilde ve kamu yararı öncelikli olarak değerlendirilmelidir. Taşocağı işletmeciliğinin kaynak kaybına yol açmadan, çevreyle barışık, akılcı ve ekonomik kurallara göre ve iş güvenliği ve işçi sağlığı esasları çerçevesinde yürütülmesi, bilimsel ve teknik bilginin kullanımı ile mümkündür.
Söz konusu Kongre ile sektörün yukarıda kısaca değinilen sorunları ele alınacak, üniversite, ilgili kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla çözüm önerileri geliştirilecektir. Üç gün sürecek olan Kongre kapsamında, çeşitli bilimsel makale sunumlarının yanında, bir panel, bir sergi ve bir teknik gezi de planlanmaktadır.
Kongre süresince, Rum kesimindeki ilgili meslek kuruluşları ile de bilimsel bilginin birlikte üretilip paylaşılmasına yönelik çalışmalar hedeflenmektedir. Bu hususun, Kıbrıs’ta barış sürecine önemli katkılarda bulunacağı düşünülmektedir.
Kongrenin, adanın ekonomik yaşamı üzerinde olumlu etkileri olacağı inancıyla, kamuoyunun bilgisine sunarız.
KTMMOB Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Mehmet Necdet | TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Mehmet Torun |