TMMOB Maden Mühendisleri Odası

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN VE PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ` NE YAZIMIZ.

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN VE PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ` NE YAZIMIZ.

1111 sayılı Askerlik Kanunu` nun Geçici 5 inci maddesi çerçevesinde 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmek için başvuruda bulunan Daimi Nezaretçilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik MAPEG‘ e (MİGEM) göndermiş olduğumuz yazımız.

Bilindiği üzere, 7146 sayılı Askerlik Kanunu İle Diğer Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun`u ile 1111 sayılı Kanuna eklenen Geçici 5 inci maddesi ile 03.08.2018 tarihinde, her ne sebeple olursa olsun henüz fiilî askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1994 tarihinden (bu tarih dâhil) önce doğan 1076 sayılı Kanun ile bu Kanuna tabi yükümlüler; istekleri hâlinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları, 15.000 Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını defaten ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklardır.

Kanunun aynı maddesi ile bu hükümlerden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacakları açıklanmıştır.

Kanunun verdiği yetki ile 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmek için başvuruda bulunan, "Daimi Nezaretçilik" görevi yürüten maden mühendisleri ise Maden Yönetmeliği`nin 128 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında; "(3) Daimi nezaretçinin yasal izin, rapor veya görevli olduğu süreler tek seferde on beş iş gününü aşarsa yeni daimi nezaretçinin atanması zorunludur. Ruhsat sahibi, on beş iş gününe kadar olan süre içerisinde bir maden mühendisini nezaretçi olarak görevlendirir. Bu durum nezaretçi defterine yazılır." şeklinde belirtilen hüküm nedeni ile mağduriyet yaşamaktadırlar.

Yasa ile verilen haktan yararlanmak isteyen maden mühendislerinin haklarının, yönetmelik hükmü gereği kısıtlanmasının ve yaşanacak hak kayıplarının önüne geçilebilmesi için, 1111 sayılı Askerlik Kanunu`nun Geçici 5 inci maddesi de göz önünde bulundurularak, konuya dair tarafınızca ivedilik ile bir düzenleme yapılması gerektiği hususunu belirtir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 677
Yayın Tarihi: 26.10.2018