SSS YILDIZLAR HOLDİNG YASALARI ÇİĞNİYOR, HÜKÜMET SEYREDİYOR , DORUK MADENCİLİK İŞÇİLERİ 4. KEZ YİNE ANKARA’DA SÖZLER TUTULMUYOR, YASAL HAKLAR ÖDENMİYOR!
SSS YILDIZLAR HOLDİNG YASALARI ÇİĞNİYOR
HÜKÜMET SEYREDİYOR
DORUK MADENCİLİK İŞÇİLERİ 4. KEZ YİNE ANKARA’DA
SÖZLER TUTULMUYOR, YASAL HAKLAR ÖDENMİYOR
SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik işçileri verilen sözlere rağmen 4. kez Ankara’dalar. Ancak bu kez Doruk madencilik işçilerine yine aynı holdinge bağlı olan ve Elazığ’da faaliyette bulunan Eti Gümüş işçileri de katılmıştır.
Bugün itibariyle Türkiye Maden İş Sendikası’na bağlı Doruk Madencilik işçileri Sakarya caddesinde ve Bağımsız Maden İş Sendikasına bağlı Doruk Madencilik ve Eti Gümüş Madencilik işçileri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde hak arama mücadelelerini sürdürmektedirler.
Sermaye, maden işçilerinin kim olduğuna, nereden geldiğine ve hangi sendikaya üye olduklarına bakmadan işçilerin haklarını gasp etmektedir. Neden gasp diyoruz? çünkü çalışarak hak ettikleri ve alınlarındaki ter kurumadan alma hakları olan maaşlarını ve diğer yasal haklarını verilen sözlere rağmen hakları gasp edildiği için alamamışlardır.
Hükümetin 3 bakanı garantör olmalarına rağmen aylardır maaşlarını ve diğer yasal haklarını almak için Ankara’da seslerini duyurmaya çalışan, hak arama mücadelesi veren işçiler ve sendika yetkilileri sürekli olarak göz altına alınırken holding patronu hakkında işlem yapmak bir yana ilgili bakanlıklar tarafından duruma seyirci kalınmaktadır.
Yaptığımız görüşmelerde holdinge bağlı işletmelerde sadece işçilerin değil maden mühendisleri ile diğer mühendislerin de aylardır maaşlarını alamadıkları öğrenilmiştir.
Anayasamızın 168. Maddesine göre madenler devletin hüküm ve tasarrufu altında olup devlet düzenlemiş olduğu yasal düzenlemelere göre madenlerin işletmesini özel ve kamu işletmelerine yaptırabilir.
Doruk Madencilik, Eti Gümüş İşletmeleri ve aynı holdinge bağlı pek çok işletmede işçilerin ve mühendislerin haklarını alamadıkları açıkça görülmektedir.
Özetle ruhsat sahibi holding patronu ve yöneticileri elinde bulundurdukları maden ruhsatlarını ne Anayasa’ya ne de diğer yasalara uygun bir şekilde yönetmemektedir. Bu nedenle siyasi iktidarı ve ilgili Bakanlıkları uygulamakla görevli oldukları yasalara göre yönetmeyen söz konusu holdingin elindeki maden ruhsatlarını iptal etmeye ve diğer yasalardan kaynaklanan yükümlülüklerini uygulamaya davet ediyoruz.
Saygılarımızla;
TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu,
18 Ağustos 2026, ANKARA