TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Soma maden patlaması (Soma`da kaç vatandaşımız öldü)

Soma maden patlaması (Soma`da kaç vatandaşımız öldü)

 

Soma‘da yaşananlar Türkiye‘yi yasa boğmaya devam ediyor. Soma‘da meydana gelen patlama için bir açıklama daha geldi. Saat 08.00 itibarıyla acı haber geldi, yeni cenazelere ulaşıldı. Faciada ölü sayısı 282‘ye yükseldi. Soma‘dan gelen bilgileri sizlere anında aktaracağız. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız‘dan son açıklama bu sabah geldi. Soma‘daki faciada ölü sayısı 282‘ye yükseldi. Yıldız, Soma‘daki madenden son  12 saatte canlı çıkarılan işçinin bulunmadığını, faciada yaşamını yitirenlerden 217‘sinin cenazelerinin ailelerine teslim edildiğini söyledi.

HASTANELERDE 27 KİŞİ VAR

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise Soma‘daki maden faciasının ardından  şu anda hastanelerde 27 yatan hasta bulunduğunu, durumu iyi olanların taburcu  edilebileceğini belirtti

Soma‘daki facia neden yaşandı?

Türkiye‘yi yasa boğan faciayla ilgili ilk izlenimler... 
Habertürk‘ün haberine göre Türkiye`yi yasa boğan Soma`daki maden faciayla ilgili olarak Ankara`da enerji yönetimine ilk bilgiler ulaştı. İddiaya göre elektrik sisteminde bir arıza yaşandı. Teknisyenler, arızanın giderilmesi için çalışmaya başladı. Bu sırada, elektrik panosundaki ‘kablo başlığı` yangına yol açtı. Kablodaki izolasyon malzemesi tutuştu. Yangın, yayıldı. Yangınla birlikte yüzlerce işçinin bulunduğu madende karbonmonoksit gazı yoğunlaştı.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.`de uzun yıllar görev yapan, adının yazılmasını istemeyen emekli bir üst düzey yönetici, kamouyunun bildiğinin tersine trafoların patlamayacağına işaret etti. Trafoların arıza yapması durumunda devre dışı kalabileceğini belirten yetkili, "Trafolarda; kesiciler, ayırıcılar gibi bazı teçhizatlar vardır. Bunlar, aynen evlerdeki sigortalar gibi işlem görür. Aşırı yük ya da benzer bir nedenle arıza oluşursa bunlar devreye girer. Akımı keser. Diğer yandan trafoların ve teçhizatların, beton bir köşkle de yalıtılması gerekir. Bu yolla trafo, etraftan yalıtılmış olur" dedi.

ŞİLİ İLE KARIŞTIRILMASIN

Uzmanlar, Soma ile Şili`nin birbirine karıştırılmaması gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: "Şili`de göçük vardı. Mahsur kalan işçilere, dışarıdan hava verilmesiyle yaşamlarını sürdürmeleri sağlandı. Ortamda yangın, ısı ve karbonmonoksit yoktu. Oysa Soma`da ortamda karbonmonoksit bulunuyor. Yangın da varsa ortama oksijen verilmesi ciddi risk oluşturur. Oksijen yangının yayılmasına yol açar." 

‘KIZIŞMA YANGINA YOL AÇTI‘

Ankara`da enerji kulislerinde, Soma faciasının nedeniyle ilgili ikinci bir iddia ortaya atıldı. Buna göre madende, kömür arama faaliyeti sonlandırıldığı için göçmeye bırakılan bir bölgede, hava akımı nedeniyle ‘yastık` olarak bırakılan kömür kızıştı. Kızışma, bir süre sonra kendiliğinden tutuşmaya ve yangına dönüştü. Yangın, bu bölgeden dışarı taştı; büyüdü ve onlarca kişinin ölümüne yol açan facia yaşandı.

 ‘Fazla oksijen de kömürü yaktı`

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, yangının trafodan çıkmadığını söyledi. Madenden çıkan linyitin, kendiliğinden yanmaya elverişli bir tür olduğuna işaret eden Yüksel, "Metanı önlemek için de madenlere çok fazla oksijen veriliyor. O oksijenle de kömür kendiliğinden yanıyor. Soma`daki bu sorun konusunda geçmişte hazırladığımız bir raporla uyarıda bulunmuştuk" dedi. Yüksel, ölümlerin büyük bölümünün ilk 10 dakikada zehirlenmeden kaynaklanmış olabileceğini ifade etti.

Soma‘da neler oldu? Kurtulan işçi anlattı

Maden faciasından kurtulan işçi o anları anlattı: Yürüyemiyorduk dumandan. Bir bacaya sığındık, bu kaçamak adlı bacada durduk. Orada temiz hava varmış...

Manisa‘nın Soma İlçesi‘nde, meydana gelen maden faciasından kurtarılan Ali Güneşli (45) madende neler yaşadığını anlattı.

Kömür madeni ocağının en alt kısmında bulunduklarını belirten Ali Güneşli, 140 kişi ile birlikte temiz hava olan bir baca sayesinde hayatta kaldıklarını söyledi. Akhisar merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan Yeğenoba Mahallesi‘nde ikamet eden Güneşli, "Bizim vardiyamız bitmek üzereydi. Bir haber geldi tabi. Haber gelince bacaları boşalttık ve ana yola doğru çıktık. Anayolun yarısına kadar geldik, ama artık duman yürüyemiyorduk dumandan. Başka bir bacaya sığındık. Bu kaçamak adlı bacada durduk. Orada temiz hava varmış. 140 kişi falan vardık. Bu bacada saat 15.30‘dan 21.30 ila 22.00‘ye kadar durduk. Daha sonra kurtarıcılar geldi, artık baygın bir haldeydik, ama kendimizi biliyorduk ama hafif baygındık. Olayı tam hatırlamıyorum yarı baygın şekildeydik. Biz kömür madeninin en altındaydık bizim altımızda kimse yoktu. Allah‘tan kurtulduk ama acımız büyük" dedi. 

Okunma Sayısı: 483
Yayın Tarihi: 14.05.2014