TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Oda Başkanımız İzmit’te Düzenlenen Sempozyuma Katıldı.

Oda Başkanımız İzmit’te Düzenlenen Sempozyuma Katıldı.

Kocaeli Valiliği tarafından organize edilen  "Marmara Bölgesi Taşocaklarında Patlatma Uygulamaları, Çevresel Etki Değerlendirmeleri, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu" 12 Mayıs 2010 tarihinde İzmit‘te düzenlenmiştir.  Sempozyuma katılan Oda Başkanımız Mehmet TORUN, açılış oturumunda aşağıdaki konuşmayı yapmıştır:

Sayın Vali, Değerli Konuklar,

Hepinizi Odam adına saygıyla selamlıyorum. Böyle önemli bir konuyu gündeme getiren ve kamuoyuyla paylaşan tüm yetkiliklere de teşekkür ediyorum.

Ülkemizin altyapı çalışmalarının ihtiyaçlarını karşılayan agrega ve kırmataş sektörü, son yıllardaki altyapı çalışmalarına paralel olarak çok hızlı bir gelişme göstermiştir. Yıllık üretimin 300 milyon tona ulaştığı sektör, toplam maden üretimimizin yaklaşık  % 65 ini oluşturmaktadır. Bu kadar büyük ölçekli madencilik üretiminin çalışma tekniklerinden kaynaklanan sorunları olacağı da bir gerçektir. Bu sorunların başında toz, gürültü, titreşim, çevresel sorunlar ve görsel kirlilik gelmektedir. Ancak, gelişen teknolojilerle söz konusu sorunların çözümü mümkündür. Özellikle patlayıcı madde kullanımından kaynaklanan sorunlar, bu çözümlerin aciliyetini öne çıkarmaktadır.  Bu sektörde yılda ortalama 50-70 kişinin ölümüne neden olan iş kazalarının önlenmesi önemli bir görev olarak karşımızda durmaktadır.

1901 yılından beri Taşocakları Nizamnamesi ile yürütülen taşocakları işletmeciliği, 2004 yılında Maden Kanunu kapsamına alınmıştır. 100 yılda biriken sorunların 5 yılda çözümü mümkün olmamakla birlikte, bu alanda düzelmeler olduğu da bir gerçektir. Özellikle sektörde maden mühendislerinin çalışmaya başlamasıyla birlikte mühendislik bilim ve teknolojisinin uygulanması bu sorunların çözümünü hızlandırmıştır.  Yaşanan çevresel sorunların önemli bir kısmının hammadde üretim izini alarak çalışan kamu kurumlarından kaynaklanması da ayrıca düşündürücüdür.

Oda olarak, yaptığımız eğitim çalışmalarıyla teknolojik yenilikleri üyelerimizle paylaşırken bu konuda desteklerini esirgemeyen sektöre de teşekkür ediyorum.  Bu kürsüden bazı taleplerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sektörde ölümlü ve yaralanmalı kazalar ne yazık ki yaşanmaya devam etmektedir. Bunun pek çok nedeni bulunmaktadır. Uygun ve yasal olmayan patlayıcı kullanımı, maden mühendisi istihdamının yeterli olmayışı, çalışanların eğitimsizliği, mevzuatlardaki eksiklikler, planlama ve denetim noksanlığı bu nedenlerin başında gelmektedir.

Bu nedenlerle; her işletmede en az bir maden mühendisinin daimi olarak istihdam edilmesi, iş güvenliği mühendisi olarak konusunda uzman maden mühendislerinin çalıştırılması çok önemlidir.

TEKEL DIŞI BIRAKILAN PATLAYICI MADDELERLE AV MALZEMESİ VE BENZERLERİNİN ÜRETİMİ, İTHALİ, TAŞINMASI, SAKLANMASI, DEPOLANMASI, SATIŞI, KULLANILMASI, YOK EDİLMESİ, DENETLENMESİ USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN TÜZÜK‘ün günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

 Bu düzenlemede, patlayıcı madde kapasite raporunun aldığı eğitim gereği maden mühendislerince hazırlanması zorunluluğunun yer alması sağlanmalıdır.

Patlatma işlemleri mutlaka maden mühendisi denetiminde yapılmalıdır. Bu konu mevzuatta yer almalıdır. Patlatma işlemlerinin her aşamasında mühendislik bilim ve tekniğinin uygulanması yaşanacak sorunların çözümünü kolaylaştıracaktır.

Patlayıcı madde depolarının denetimlerinde, iş güvenliği ve işçi sağlığı koşullarının sağlanması için mutlaka maden mühendisinin bulundurulması tüzükte yer almalıdır.

Ateşleyici belgesi alacak kişilerin eğitimlerinin Odamız tarafından verilmesi sektörde yaşanacak iş kazalarının azalmasına katkıda bulunacaktır. Bu nedenle tüzükte bu konu net olarak belirtilmelidir.

Değerli Konuklar, Maden Mühendisleri Odası olarak, sorunların çözümü için her türlü katkıyı koyacağımızı bir kez daha belirtirken, sektör çalışanlarına ve meslektaşlarımıza kazasız, sağlıklı bir yaşam diliyor, saygılar sunuyorum.

Okunma Sayısı: 803
Yayın Tarihi: 14.05.2010
Fotoğraf Galerisi