TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Oda Başkanımız, İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliğine Muhalefet Şerhi Koydu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın "İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Belirleme Komisyonu"nca hazırlanan "İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği"ne muhalefet şerhi kondu. Söz konusu komisyon çalışmalarına TMMOB Yönetim Kurulu adına katılan Oda Başkanımız Mehmet Torun, 12 Ekim 2009 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda tebliğin bazı maddelerine şerh koydu.

MUHALEFET ŞERHİ:

İş Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği‘nin

1. Maddesinin a) bendinde belirtilen Az Tehlikeli İşler grubunda bulunan "saf su ve asitli su üretim yerleri"nin Tehlikeli İşler grubuna alınması ile,

Görüşülen taslağın 1. Maddesinin b) bendinde belirtilen Tehlikeli İşler grubunun;

- "Solvent kullanmak suretiyle ekstraksiyon yapan bütün nebati ve hayvani ham yağ ve rafine yağ elde edilen tesisler ve entegre yağ tesisleri"nin,

- "Sabun, deterjan ile çamaşır suları ve sodası ve diğer temizlik maddeleri sanayii, nişadır, çivit imal yerleri",

- "Tankerle karada yapılan nakliyat (Toz, gaz, sıvı kimyasal maddeler dahil)" ve

- "Süt tozu, konsantre süt imali, süt pastorize ve sterilize tesisleri" işlerinin Çok Tehlikeli İşler grubuna alınması talebimiz komisyonca kabul edilmemiştir.

  

Tebliğin 2. Maddesi ile ilgili şerh gerekçesi:

Bilindiği üzere İş Kanunu ve yönetmelikleri; çalışanların güvenliğini ve üretimin devamlılığını sağlamak, verimliliği artırmak, insan ve çevre sağlığına zarar verecek koşulları ortadan kaldırmak, çalışanları olumsuz koşullardan, iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korumak için çıkarılmakta ve uygulanmaktadır.

İşyerinde muhtelif işler yapılırken asıl işin tehlike sınıfından daha yüksek derecede tehlikeli işler yapılıyorsa, işyeri tehlike sınıfı daha yüksek derecedeki tehlike sınıfında değerlendirilmelidir. Çünkü; İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik‘te; tehlike sınıfının belirlenmesinde; iş sağlığı ve güvenliği açısından, yapılan işin özelliği, kullanılan veya ortaya çıkan maddeler, iş ekipmanları, üretim yöntem ve şekilleri, çalışma ortam ve şartları ile ilgili hususların göz önünde bulundurulacağı belirtilmektedir. Buradan da görüleceği üzere, tehlike sınıfı belirlemesinde yalnızca işyerinde yapılan işin özelliği değil, kullanılan veya ortaya çıkan maddeler, iş ekipmanları, üretim yöntem ve şekilleri, çalışma ortam ve şartları da önemlidir. Tehlike sınıfı belirlemesinde yalnızca asıl iş göz önünde bulundurulursa, burada belirtilen kriterlerin değerlendirme dışında tutularak, belirleme yapılması yönetmelik hükmüne aykırı olacaktır.

İşyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma sürelerinin belirlenmesinde işyeri tehlike sınıfı göz önünde bulundurulmaktadır. İşyerinde muhtelif işler yapılıyorsa ve bu işlerden bir kısmı asıl işten daha yüksek derecedeki tehlike sınıfında yer alıyorsa, sadece asıl işin temel alınması işyerinde çalıştırılacak uzman ve hekimin işyerinde daha az süre çalışması sonucunu doğuracak, bu da görevlerin yerine getirilmesinde aksamalara yol açacaktır.

Yukarıda belirtilen nedenlerle; Tehlike Sınıfları Tebliğinde yer alan "Bir işyerinde muhtelif işlerin yapılması durumunda, işyerinde yapılan asıl iş tehlike sınıfı tayininde temel alınır." hükmüne katılmıyorum.

13 Ekim 2009 
Mehmet TORUN

Okunma Sayısı: 1373
Yayın Tarihi: 26.10.2009