TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Madencinin "kaderi": Zincirleme ihmal ve denetimsizlik

EDİRNE- Zonguldak‘ta 30 madencinin "kaderi"ne düşen ölüm, işçileri bu kez Edirne‘de yakaladı. Keşan ilçesinin Küçükdoğanca köyündeki madende 7 Temmuz‘da meydana gelen yangın nedeniyle mahsur kalan 3 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. 3 işçiyi ölüme, zincirleme ihmal götürdü. Yeraltında demir kesme işlemi usulüne uygun yapılmadı. Denetim elemanları eksiklikleri görmedi! Ocak hakkında 11 gün önce verilen üretimin durdurulması kararı da uygulanmadı.

DEMİR KESME USULÜNE UYGUN YAPILMADI

Volkan Hamarat, Halil Açıkgöz ve Yunus Aktaş‘ın cansız bedenleri 58 saat sonra madenden çıkarıldı.

Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, madencileri ölüme götüren ihmal ve denetimsizlikleri ETHA‘ya anlattı.

Torun, maden ocağına inerek incelemeler yaptığını aktardı, şöyle dedi: "Bu kaza bir yangın. Yeraltında oksijen kaynağı ile bir demir keserken çıkan bir yangın. Yeraltında nasıl kaynak yapılacağı, bu işlerin nasıl yürütüleceği yasalarla, yönetmeliklerle açıklanmış. Çok net, açık. Ama yapılan uygulamalarda, bunlara uyulmadığını görüyoruz. Örneğin, yeraltında kaynak yapılacaksa, devamlı akabilen su ve yeterli ölçüde yangın söndürme aracı bulunmalıdır diyor yönetmelik. Bakıyorsunuz bu ocakta, yeraltında devamlı akabilen bir su var mı? Yok."

EKSİKLİKLERİ KİMSE GÖRMEMİŞ!

Torun, yangının ardından itfaiye çağrıldığını ve yerin 800 metre aşağısına su indirilmeye çalışıldığını kaydetti, "Bunlarla bu yangınları önlemek mümkün değil" dedi.

Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Torun, ihmallerin bunlarla sınırlı olmadığını kaydetti.

Mehmet Torun, "Yapılması gereken alt yapının sağlıklı kurulması gerekliydi" dedi ve ekledi: "Bunu işveren yapmadığı gibi oraya giden denetim elemanları da bunların hiçbirine bakmamışlar. İhmal söz konusu. Aynı zamanda ihmal Bakanlığın da devletin de ihmali. Gidiyor ‘denetim yaptık‘ görünsün diye, yazıyor birşeyler. Burada asıl önemli olan giden elemanın görebilmesi. Bakmak ile görmek ayrı şeyler. Eğer siz deneyimsiz, yeraltı tecrübesi olmayan elemanlarla denetim yapmaya kalkarsanız hiçbir şey göremezsiniz."

ANLAYIŞ DEĞİŞMEZSE KAZALAR DEVAM EDER‘

Torun, denetim konusunda yetersizlikler için şöyle devam ediyor: "Biz oda olarak yeraltında en az 5 yıl deneyimi olan maden mühendislerinden kadroların seçilmesini istedik. Ama bunu yapmadılar. Yeni mezun arkadaşlardan, bazen başka mesleklerden arkadaşlar KPSS ile alındı, müfettiş yardımcısı olarak başladılar, şimdi de müfettiş oldular. Ama onları yetiştirecek bir kadro kurulmadı.

Bu kazanın da bunların sonucu olduğunu görüyorum. Yarın başka nedenlerle başka kazalar da yaşayacağız. Yine konuşacağız bunları ne yazık ki. Mantık düzeltilmediği oranda, meslek odalarının görüşleri alınmadığı durumda bu kazalar yaşanacaktır."

11 GÜN ÖNCE KAPATILMASI GEREKİYORDU

Maden İşleri Genel Müdürlüğü‘nün Keşan‘daki kazadan 11 gün önce, havalandırma sistemindeki eksiklik nedeniyle işletmede üretimin durdurulması kararı verdiği ortaya çıktı.

Torun, kendisine de aynı şekilde üretimin durduğunun söylendiğini aktardı. Torun şöyle devam etti: "Burada sıkıntı şu; maden işletmeleri gerçekten riskli işletmeler. Özellikle yeraltı madenciliği zor bir sektör. Bu gerekçe hiçbir zaman bu kazaların olacağı anlamına gelmez. Eğer o riske uygun önlemleri alırsanız ve riske uygun denetimleri yaparsanız bu kazalar önlenir."

Okunma Sayısı: 991
Yayın Tarihi: 12.07.2010