TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Maden Makinaları Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

MADEN MAKİNALARI SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ

TMMOB Maden Mühendisleri Odası ile Dumlupınar Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen Maden Makinaları Sempozyumu ve Sergisi 10-12 Mayıs 2007 tarihlerinde Kütahya'da gerçekleştirilmiştir.

250 delegenin katıldığı Sempozyumda, Almanya, Avustralya ve Kanada'dan da katılımcıların bulunduğu 77 araştırmacı tarafından hazırlanan toplam 42 bildiri sunulmuştur. Ayrıca sektördeki firmalar tarafından bir sergi açılarak üretilen maden makinaları kullanıcılara ve katılımcılara tanıtılmıştır.

Sempozyumda; Maden Makinaları Teknolojisi ve Performansı, Maden Makina ve Donanım Seçimi, Kazı Mekaniği, Simülasyon ve Optimizasyon, Tasarım Tamir –Bakım İşleri, Malzeme-Yardımcı Donanım, İşgüvenliği ve diğer ilgili konular işlenmiştir.

Üç gün süren sempozyum kapsamında dile getirilen görüş ve öneriler ana başlıklarıyla aşağıda özetlenmiştir.

—Madencilik faaliyetlerinde ana amaç; insanın refah ve mutluluğu olmalı, insan onuruna ve emeğine saygının korunması öncelikli olmalı ve kamu yararı göz önünde tutulmalıdır

—Stratejik öngörüyle insan kaynakları planlamasını da göz önüne alan ulusal kalkınma modellerinin geliştirilmesi sağlanmalıdır.

—Ulusal bilim ve teknoloji politikaları oluşturulmalı, madencilik sektörü bu politikalar içerisinde yerini almalıdır

—Madencilik teknolojilerini geliştirmeye yönelik araştırma geliştirme çalışmaları teşvik edilmelidir

—Sektörde yeni teknolojilerin kullanımı ve teknik eleman istihdamının artırılması verimliliği artıracaktır. Bu amaçla yapılan çalışmalar hızlandırılmalıdır.

—Mesleğimiz, halen iş kazası riski en yüksek mesleklerin başında yer almaktadır. Kullanılan araç, gereç ve yöntemlerdeki iyileştirmeler, güvenlik sistemlerinin otomasyon kontrollü olması ve sinyalizasyon sisteminin yaygınlaşmasıyla kaza riski ve iş kazaları azalacaktır.

—Maden makinaları üretimine yönelik bir sektör oluşturulması ve bu alanda dışa bağımlılığın kaldırılması sağlanmalıdır..

—Sektörde maden makinaları yatırımları, ilk yatırım maliyetlerinin büyük bir bölümünü teşkil etmektedir. Yerli makina üretimine öncelik verilmesi bu anlamda ciddi oranda kaynak tasarrufu sağlayacaktır.

—Yerli makina kullanımı ile önemli bir döviz çıktısı engellenecektir. Ayrıca bu alanda önemli bir istihdam yaratılabilecektir.

—Maden makinalarını kullanacak ara eleman yetiştirilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.

—Uzun yıllardır sektörün makina ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan TTK, TKİ ve MKE'nin maden makinaları fabrikaları ve atolyeleri, teknoloji ve kapasite açısından geliştirilerek ülke madenciliğine daha fazla katkı koyması sağlanmalıdır

—Maden makinaları üreten sektörler, akılcı planlar çerçevesinde uygun yöntemler kullanılarak teşvik edilmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TMMOB

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

11 Mayıs 2007, Kütahya

Okunma Sayısı: 1404
Yayın Tarihi: 14.05.2007