TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Kuzey Kıbrıs 1. Yeraltı Kaynaklarının Değerlendirilmesi Ve Yerbilimleri Sempozyumu Gerçekleştirildi

Kuzey Kıbrıs 1. Yeraltı Kaynaklarının Değerlendirilmesi Ve Yerbilimleri Sempozyumu Gerçekleştirildi

Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Ömer ÇAĞNAN‘ın konuşması ile başlayan sempozyumun  açılış konuşmalarını sıra ile, KTMMOB Maden, Metalürji ve Jeoloji Mühendisleri Odası BAŞKANI Ayşe ÖZHÜR, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dündar ÇAGLAN, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet TORUN, KKTC Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa ALKARAVLI ve KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Durali ELAL yaptılar. Bu konuşmalarda özetle;  sempozyumun önemi, zamanlaması, gündemle örtüşen konuları ile Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında var olan bilimsel ve teknik işbirliğini pekiştirmek, bu tür etkinliklerin daha sıklıkla bir araya gelinerek ortaklaşa gerçekleştirilmesiyle iletişim ve etkileşimi içinde bulunulması gerekliliğini dillendirdiler.

Sempozyumda; "Doğu Akdeniz Bölgesinin Petrol Potansiyeli", "KKTC‘nin Maden Potansiyeli ve Ekonomisi", " Maden ve Taşocakçılığından Kaynaklanan Çevresel Sorunlar"," KKTC‘nin Hidrojeolojisi ve Su Potansiyeli", "Kentsel Planlamada Jeoteknik Uygulamaların Önemi, Yeri ve Yasal Durum", "Doğal Taşlar ve Yapı Malzemeleri" ana başlıkları altında toplam 19 bildiri sunulmuştur. KTMMOB eski Başkanı Bektaş GÖZE‘nin yönettiği "Su Politikaları ve KKTC‘NİN Su Sorunlarına Farklı Yaklaşımlar" başlıklı panelde ise,  sempozyumu düzenleyen odaların temsilcileri Nahit ARI (Maden), Adem ULUŞAHİN (Jeoloji), Mehmet NECDET (KTMMOB Maden. Metalürjive Jeoloji) ile KKTC‘de suyun araştırılmasında görevli Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa ALKARAVLI, suyun planlamasından sorumlu Su Dairesi Müdürü Asım KAYAN, suyun dağıtımından sorumlu Belediyeleri temsilcisi Hasan GÜNALP ve Cevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Durali ELAL katılmışlardır.

Sempozyumun 3. Gününde, 1913 yılından 1974 yılına kadar Amerikan CMC Şirketi tarafından işletilen Lefke Bakır yatağına teknik gezi düzenlenmiştir. 1974 Barış Harekatı ile Türk kesiminde kalan açık işletme sahası, konsantre ve liman tesisleri, atık alanı stok sahası ve atık baraj alanı yerinde görülmüştür. Bu alanların yıllardır halk ve cevre sağlığı açısından tehlike yarattığı söylenmekte olup, son olarak bu sahada atıkların bertaraf edilmesi amacıyla fizibilite çalışmalarını yürüten PORT İSBİ şirketinin Genel Koordinatörü Metin YALCIN‘dan bir birifing alınmıştır.

Sempozyumun düzenleyici odalarından birisi olan Odamız gerekli teknik ve bilimsel katkılarını ortaya koymuştur. Bu sempozyumda Odamız adına "Madenlerde Su Kirliliği ve Asit Maden Drenajı" konulu bildiriyi Mehmet KARADENİZ, "Taş Ocaklarında Sağlık ve Güvenlik Yönetimi" başlıklı bildiriyi Can DOĞAN,"Beşparmak Dağlarının Hidrojeolojisi ve Su Sondaj Çalışmaları" başlıklı bildiriyi Niyazi KARADENİZ, "Kentsel Planlamada Jeoteknik Uygulamaların Türkiye‘deki Hukuki Durumu" başlıklı bildiriyi Dr. Kemal CENGİZ, "Antik Çağlardan Günümüze Doğal Taşlarla Taşınan Uygarlıklar ve Kayıtları" adlı bildiriyi Prof Dr. Seyfi KULAKSIZ sunmuşlardır

Gerçekleştirilen bu sempozyum amacına ulaşmış olup,  gerek katılımcılar gerek ise KKTC bilim ve bürokrasisi tarafından ilgi ile izlenmiş, sempozyum KKTC‘ deki bilim insanlarına, mühendislere ve kurumlara farklı yaklaşımlar yaratarak yeni ufuklar açmıştır. Bu tür bilimsel etkinliklerin sonucunun iki ülkenin bilim insanları ve mühendisleri arasında bilgi alış verisini sağlama olduğu, bu tür işbirliğinin önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi gerektiği  önerisi kabul görmüştür

Okunma Sayısı: 1924
Yayın Tarihi: 28.11.2008
Fotoğraf Galerisi
Dosyalar