TMMOB Maden Mühendisleri Odası

KARAYOLLARI, DSİ, TCDD GENEL MÜDÜRLÜKLERİ VE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK, ORMAN VE SU İŞLERİ, . ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIKLARI İLE KAMU İHALE KURUMU BAŞKANLIĞI`NA YAZILAN YAZI

 

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İNÖNÜ BULVARI

ANKARA

Ankara; 12.04.2012

Sayı     : 2123

İlgi: 1) 19.03.2012 tarih ve 1344 sayılı yazımız,

       2) 26.09.2011 tarih ve 8951 sayılı yazımız,

       3) 15.12.2010 tarih ve 3007 sayılı yazımız,

       4) 18.06.2010 tarih ve   692 sayılı yazımız.

Daha önce kurumunuza yazdığımız yazılarımızla, gerek Genel Müdürlüğünüzde gerekse üstlenici marifetiyle yaptırdığınız işlerinizde maden mühendisi çalıştırmanızın mühendislik disiplini açısından özellikle işçi sağlığı ve iş güvenliği anlamında çok önemli olduğunu belirttiğimiz ve bunu talep ettiğimiz bilginiz dahilindedir.

Tokat ili, Reşadiye ilçesinde Delice Deresi üzerinde kurulan bir HES iletim tüneli üstlenicisi, 2011 yılı içerisinde Odamıza başvurarak galeri aynasında metan ve karbondioksit gazları intişarı olduğunu belirterek sorun yaşadıklarını ve yardımcı olunmasını talep etmiştir.

Odamızın görevlendirdiği maden mühendisinin işyerinde yaptığı çalışmalar ile sorun çözülmüş olup konu, Odamızca düzenlenen Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu/2011‘de görevlendirilen maden mühendisi tarafından bilimsel bildiri olarak sunulmuştur.

Diğer yandan Mart 2012 ayında, Gaziantep‘in Nizip İlçesi‘nde, Nizip Çayı üzerinde kurulu Hancağız Barajı‘ndaki 400 metrelik tünelde metan gazı sıkışması nedeniyle meydana geldiği sanılan patlamada, 2 kişinin vefat ettikleri basına yansımıştır.

Bu iki örnek, aldığı eğitim(tahkimat, havalandırma, nakliyat, zararlı gazlardan korunma, delme-patlatma, su atımı, kaya- zemin mekaniği vb.) çerçevesinde maden mühendislerinin söz konusu işlerde görevlendirilmelerinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.

Ayrıca, 13/08/1984 tarihinde yürürlüğe giren MADEN VE TAŞ OCAKLARI İŞLETMELERİNDE VE TÜNEL YAPIMINDA ALINACAK İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK halen yürürlükte olup tünellerde de alınması gerekli önlemleri belirtmektedir.  Söz konusu tüzüğün 2. maddesinde belirtildiği üzere;

Fenni nezaretçi: işçi sağlığı ve iş güvenliği gereklerinin yerine getirilmesinden ve işletmenin teknik esaslar çerçevesinde çalıştırılmasından sorumlu ..... maden mühendisi veya maden yüksek mühendisi olarak tanımlanmaktadır.

Bu nedenlerle; acı olayların bir daha yaşanmaması için, gerek Genel Müdürlüğünüzde gerekse üstlenici marifetiyle yapılan işlerinizde maden mühendisi çalıştırılması  zorunluluğunu bir kez daha belirtir, bu konuda ilgili mevzuatın düzenlenmesini  talep eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

Mehmet TORUN

Yönetim Kurulu Başkanı

Okunma Sayısı: 1042
Yayın Tarihi: 12.04.2012
Dosyalar