TMMOB Maden Mühendisleri Odası

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ!

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ!

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ!

İstanbul Sözleşmesi Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesidir.
Türkiye bu sözleşmeyi 11.05.2011 yılında İstanbul’da imzaladı, 14.03.2012’de onaylandı ve 01.08.2014’de yürürlüğe girdi. İstanbul’da imzaya açıldığı için de adı kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak anılır.
İstanbul Sözleşmesi şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yattığını söyler. Devletin şiddeti bitirmek için toplumsal cinsiyet eşitliğini hem yasalarında hem de toplumsal yaşamda hayata geçirmesi gerektiğini belirtir.
İstanbul Sözleşmesi ayrım yapmadan herkesi evde, okulda, iş yerinde, sokakta kısacası her yerde her türlü şiddetten korur. Peki huzurlu ve mutlu bir toplumun şifresi gibiyken neden bir gecede bir kararname ile bu sözleşmeden çekilindi.
Çocukları her türlü istismardan korumak, ülkemizin kanayan yarası çocuk yaşta evliliğin önüne geçmek varken neden imzamızı çektik,
Toplumda zayıf olan “kolayca” şiddet uygulanabileceği düşünülen herkesi korumak, güçlü zayıf dengesini kurmak varken neden imzamızı çektik,
İş yerinde sırf kadın olduğu için yaşadığı ayrımcılığın önüne geçmek varken neden imzamızı çektik.
Biz Maden Mühendisi Kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi Yaşatır diyor ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğimizi dile getiriyoruz.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini her yerde savunmaya ve mücadelemize devam edeceğiz.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ.
TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI KADIN ÇALIŞMA GRUBU
20.03.2021

Okunma Sayısı: 394
Yayın Tarihi: 20.03.2021