TMMOB Maden Mühendisleri Odası

İl özel idarelerinde yeni mühendis kadroları ihdas edilmesi ve bu kadrolarda maden mühendislerinin istihdam edilmesi ile ilgili yazı

VALİLİK MAKAMINA

ADANA

Ankara; 27.12.2012

Sayı : 9748

Madenlerin aranması, üretimi ve zenginleştirilmesi aldıkları eğitim ve deneyimleri gereği maden mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Bu doğrultuda mevzuatta yapılacak düzenlemeler ve maden mühendisi istihdamı, hem kaynak kaybını önleyecek hem de işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında olumlu katkı yapacaktır.

İl Özel İdarelerinin görevleri çeşitli mevzuatlarda tanımlanmıştır. Buna göre;

1) 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu‘ nun 7 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendinde, "Kanunlarla verilen görev ve hizmetleri yerine getirebilmek için her türlü faaliyette bulunmak, gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri için kanunlarda belirtilen izin ve ruhsatları vermek ve denetlemek." olduğu belirtilmiştir. 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 17 inci maddesine göre "(Ek fıkra: 23.5.2011 - 2011/1900 K.) Maden üretim faaliyetleri ile bu faaliyetlere dayalı ruhsat sahasındaki geçici tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatı il özel idareleri tarafından verilir."

2) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasının( n) bendinde "(Ek fıkra: 23/5/2011 - 2011/1900 K.) Maden üretim faaliyetleri ile bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan geçici tesislerle ilgili bu Yönetmeliğin uygulanmasında 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun 7 nci maddesinde yer alan hususlar öncelikle dikkate alınır." denildiğinden, Maden Kanunu‘nun ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği‘nin dikkate alınması gerekmektedir.

3) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde "İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde kontrol edilir. İşyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsat kesinleşir. Kontrol görevini yerine getirmeyen yetkili idare görevlileri hakkında kanunî işlem yapılır.

İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde, işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere onbeş günlük süre verilir.

Verilen süre içinde tespit edilen noksanlık ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, ruhsat iptal edilerek işyeri kapatılır. Ayrıca ilgililerin yalan, yanlış ve yanıltıcı beyanı varsa haklarında kanunî işlem yapılır."

İdareniz tarafından denetleme yapıldığında, "şevlerde oluşabilecek akma, kayma ve bunların çevreye vereceği zararların ortadan kaldırılması, dere yataklarında yapılan üretimlerde derenin yatağında akmasını engelleyebilecek mühendislik dışı uygulamaların önüne geçebilmek için, işçi sağlığı ve güvenliği bakımından oluşabilecek kazaların önlenmesi, madenleri tükenebilir bir varlık olduğu ve bu nedenle üretimleri sırasında titizlik gösterilerek zayiatların aza indirilmesi bakımlarından mühendislik bilim ve tekniğine uygun biçimde çalışmaların yapılabilmesi için Teknik Nezaretçi Defterlerinin incelenmesi, denetlenen maden ocağının Maden Mühendisi‘nin de (Sorumlu Müdür) denetime katılmasının sağlanması gerekmektedir.

4) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 24. Maddesinde "Gayrisıhhî müesseseler, çevre ve toplum sağlığı açısından yetkili idareler tarafından denetlenir. Yetkili idarenin en üst amiri veya görevlendireceği kişi gerekli tedbirleri almak veya aldırmakla sorumludur." hükmü amil olduğundan, denetleme sırasında yetkili idare 3213 Sayılı Maden Kanununun bütün olarak değerlendirip o doğrultuda işlem yapmakla sorumludurlar.

Ülkemizin tükenebilir varlıkları olan madenlerin korunmasının yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği bakımından, çevre ve toplum sağlığı açısından da denetimlerin daha sağlıklı yapılabilmesi gerekmektedir. Denetimlerin ilgili meslek mensubu maden mühendisleri nezaretinde yapılması önem arz etmektedir. Ayrıca madenlerin denetlenmesi dâhil tüm bu işler Devletin asli ve sürekli görevleri arasından yer almaktadır. Devletin asli ve sürekli görevi olan bu işlerin yürütümünün yerine getirilmesi kamu yararının bir zorunluluğudur.

Uygulamada yaşanan sıkıntıların önüne geçebilmek ve Anayasa ile Devlete yüklenmiş olan madenlerin gözetim ve denetim görevinin yerine getirilebilmesi amacı ile İl Özel İdarelerinde yeni mühendis kadroları ihdas edilmesi ve bu kadrolarda maden mühendislerinin istihdam edilmesi, oluşturulmuş birimlerin takviye edilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

Mehmet TORUN

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Dağıtım:

- İçişleri Bakanlığı

- İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

- Maliye Bakanlığı

- Devlet Personel Başkanlığı

- 81 İl Valiliği

- 81 İl Özel İdaresi Müdürlüğü

Okunma Sayısı: 1408
Yayın Tarihi: 03.01.2013