TMMOB Maden Mühendisleri Odası

HALKIMIZA BAŞSAĞLI DİLİYOR, ELAZIĞ DEPREMİ NEDENİYLE SİYASAL İKTİDARI BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ.

HALKIMIZA BAŞSAĞLI DİLİYOR,
ELAZIĞ DEPREMİ NEDENİYLE SİYASAL İKTİDARI BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ.

HALKIMIZA BAŞSAĞLI DİLİYOR
ELAZIĞ DEPREMİ NEDENİYLE SİYASAL İKTİDARI BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ.

24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55'de Elazığ ili Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğünde oluşan deprem sonucu Elazığ ve Malatya illerinde birçok yapı yıkılmış, can ve mal kaybı yaşanmıştır. Şu ana kadar 39 kişi enkazdan sağ olarak çıkarılmış, 22 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, 22 yurttaşımızın halen aranmakta olduğu, bini aşkın yurttaşımızın ise yaralanmış olduğu bilgileri paylaşılmıştır.  Yaşamını yitiren yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralı yurttaşlarımıza da acil şifalar diliyor, halkımıza geçmiş olsun diyoruz. 

Bilindiği gibi deprem yıkıcı bir doğa olayıdır.  Ancak asıl yıkım ve felaket bilim ve tekniği yadsıyan siyasi zihniyet, kötü yapı ve yapılaşma, imar afları, denetimsizlik, rant ve çıkar ilişkileridir.

Şu an için acil ihtiyaç, kurtarma çalışmalarını en üst seviyede organize etmek, yurttaşlarımızın temel ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamaktır.  Ancak yetkililer, yaraları sarmak ve sorunları çözmek yerine, sms ile para talep etmekte, "herşeyi devletten beklemenin doğru olmadığı"nı söylemekte ve "deprem vergileri nerede diye soranları tehdit eder" nitelikte talihsiz beyanlarda bulunmaktadırlar. Ülkemizin deprem ülkesi olduğunun bilinmesine rağmen hiçbir önlem almayan, deprem için toplanan vergileri amacı dışında kullanan, yaşanılan yıkım ve acının sorumluluğunu üstlenmeyen siyasi iktidar ve yetkilileri sorumlu davranmaya ve göreve davet ediyoruz.

Bir kez daha belirtmek istiyoruz ki; dün Marmara, Düzce ve Van depremlerinden ders çıkarmayanlar Elazığ ve Malatya’da yaşanan yıkımın sorumlusudur. Bundan da ders çıkartılmaması durumunda, beklenen İstanbul depremi daha önce görülmemiş acılara ve yıkımlara neden olacaktır. Benzer acıların tekrar yaşanmaması ve halkımızın yaşamsal sorunlarının çözümü için siyasi iktidar bilimin ve tekniğin ışığında gerekli tedbirleri almalıdır. 

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak her koşulda yurttaşlarımızın yanında olduğumuzun ve yaraların sarılması için üzerimize düşen görevleri yerine getireceğimizin bilinmesini isteriz. 

Saygılarımızla;

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
25 Ocak 2020, Ankara

 
 

Okunma Sayısı: 385
Yayın Tarihi: 25.01.2020