TMMOB Maden Mühendisleri Odası

GEREĞİ İÇİN T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI’NA, BİLGİ İÇİN T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI , T.C. BAŞBAKANLIK'A GÖNDERİLEN MADENCİLİK FAALİYETLERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ TASLAĞI İLE İLGİLİ YAZI

 

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

İNÖNÜ BULVARI NO: 27

BAHÇELİEVLER / ANKARA

Ankara; 12.10.2010

Sayı      : 2072

 

5995 sayılı Maden Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun‘un geçici 19 uncu maddesi ; "Bu Kanunun uygulanmasını göstermek üzere hazırlanacak yönetmelikler, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde çıkarılır ve yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar mevcut yönetmeliklerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur." hükmünü taşımaktadır.

Kanunun uygulanmasına ilişkin olarak Bakanlığınız tarafından hazırlanan Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği Taslağının bir kısım maddeleri, 3213 sayılı Maden Kanunu hükümlerine aykırılıklar içermektedir.

1- Meslek alanımızı özellikle ilgilendiren bu maddelerin başında, taslağın "Maden mühendislerinin hizmet ve yetkileri"nin tanımlandığı madde gelmektedir.

Madde metni, 5995 sayılı Kanun ile değişik 3213 sayılı Kanunun "Arama Faaliyeti" başlıklı 17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasına aykırılıklar içermektedir. Fıkra;

"Arama dönemleri ile ilgili proje, arama faaliyet raporları ve diğer belgeler,  yapılan çalışmaların niteliği dikkate alınarak jeoloji, jeofizik, maden mühendisi veya mühendislerince hazırlanır. Bu çalışmaların niteliği ile ilgili belgeleri düzenlemeye yetkili mühendisler yönetmelikle belirlenir." şeklindedir.

Kanun maddesi açık olarak arama dönemleri ile ilgili proje, arama faaliyet raporları ve diğer belgelerin maden mühendisleri tarafından da düzenlenebileceğini ortaya koymaktadır. Bu hükme rağmen hazırlanan yönetmelik taslağında arama dönemine ilişkin rapor ve belgelerin sadece jeoloji ve jeofizik mühendislerince hazırlanabileceğini öngörmektedir. Bu durum ise Maden Kanununa aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle arama dönemleri ile ilgili proje, arama faaliyet raporlarının maden mühendislerince de hazırlanabileceğinin, yönetmeliğin "maden mühendislerinin hizmet ve yetkileri"nin tanımlandığı maddeye eklenmesi gerekmektedir.

2- 5995 sayılı Kanun ile değişik 3213 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin 1 inci fıkrası;

"Maden işletme faaliyetleri, maden mühendisi nezaretinde yapılır. Yeraltı üretim yöntemiyle çalışan işletmeler ile en az onbeş işçi çalıştıran açık işletmeler asgari bir maden mühendisini daimi olarak istihdam etmek zorundadır. Teknik ve daimi nezaretçinin görev, yetki, sorumlulukları, atanma usul ve esasları, vardiyalı çalışan işletmelerde işletmenin büyüklüğü ve niteliği esas alınarak her vardiyada zorunlu olarak istihdam edilecek maden mühendisi ile ruhsat sahasında görevlendirilecek teknik elemanların çalışma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." şeklinde düzenlenmiştir.

Hazırlanan taslakta teknik eleman kavramı ile kanun gereği vardiyalı çalışan işletmelerde işletmenin büyüklüğü ve niteliği esas alınarak her vardiyada zorunlu olarak istihdam edilecek maden mühendisi istihdamı içe içe geçirilmiş ve kanun maddesine aykırı bir durum oluşturulmuştur. İlgili maddenin düzeltilerek vardiyada zorunlu olarak görevlendirilecek maden mühendisi ile teknik eleman kavramlarının birbirinden ayrılması ve ayrı maddeler halinde düzenlenmesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen hususlar dikkate alınarak, yönetmelik taslağında gerekli değişikliklerin yapılması hususunu belirtir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla.

 

Nahit ARI

Genel Sekreter, Yönetim Kurulu Üyesi

 

Dağıtım:

Gereği İçin:

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Bilgi İçin:

T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği

T.C. Başbakanlık

T.C. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Okunma Sayısı: 1290
Yayın Tarihi: 08.11.2010
Dosyalar