TMMOB Maden Mühendisleri Odası

EVRENSEL - RÖDOVANS VE DENETİM EKSİKLİĞİ YENİ FACİALARA KAPI AÇIYOR.

EVRENSEL - RÖDOVANS VE DENETİM EKSİKLİĞİ YENİ FACİALARA KAPI  AÇIYOR.

Zonguldak’ta 4 maden işçisinin yaralandığı patlamaya ilişkin açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası, rödovans uygulaması ve denetim eksiklerinin yeni facialara kapı açtığını vurguladı.

Amasra’da 42 maden işçisinin hayatını kaybettiği, 10 maden emekçisinin tedavisinin devam ettiği patlamadan 22 gün sonra, Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki özel bir maden ocağından patlama haberi geldi. Olayla ilgili açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası, “Söz konusu maden ocağı önce kaçak olarak çalıştırılmış ve sonra rödovans (kiralama) ihalesine çıkılarak ruhsatı TTK’de kalmak üzere özel sektöre devredilmiştir. Rödovanslı olarak sahayı kiralayan firma, maden ocağını daha önce kaçak olarak çalıştıran firmaya taşeronluk sözleşmesi yaparak üretim yaptırmaktadır” dedi.

İçerdiği riskler nedeniyle bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetimi gerektiren madencilikte özelleştirilme ve rödovans uygulamalarından olumlu bir sonuç alınamadığına dikkat çekilen açıklamada, “Kazanın meydana geldiği işletmede olduğu gibi, ülkemizde yüksek risk taşıyan, kuralsız ve denetimsiz çalışan pek çok maden işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerde her an kaza olma olasılığı mevcuttur. Sektörün özelliği göz önüne alınarak kapsamlı bir risk haritasının söz konusu ilgili Bakanlıklarca hazırlanması ve denetimlerin buna göre yapılması gerekmektedir. Kazayla ilgili tüm verilerin kamuoyu ile paylaşılması, kazanın gerçek nedeninin belirlenmesi açısından önem taşımaktadır. Gerçek nedenin belirlenmesi bu tip kazaların gelecekte tekrar yaşanmaması açısından önemlidir” ifadeleri kullanıldı. (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 203
Yayın Tarihi: 09.11.2022