TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Büyük madenci yürüyüşü 20. yılında

Büyük madenci yürüyüşü 20. yılında

ZONGULDAK maden işçilerinin 4-8 Ocak 1991 yılında Zonguldak-Ankara arasında gerçekleştirdiği büyük yürüyüş ve grevin yirminci yılı nedeniyle Maden Mühendisleri Odası ve Genel Maden İşçileri Sendikasının ortak anma ve kutlama etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinliğin düzenlendiği İMO salonu girişine madenci ocağı girişi görünümü verilirken, madenci kıyafetleri ile işçiler de konukları karşıladı.
Etkinlik, maden kazalarında yaşamlarını yitiren işçiler anısına saygı duruşu ile başladı. Daha sonra söz alan Maden Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Mehmet Torun, "Zonguldak maden işçileri barikatlardan çevrilse de ülkemiz işçi sınıfı ve emekçi halkları açısından büyük dersler ortaya koymuştur" dedi.
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da Enerji Bakanının yeni yılda işçiyle ladese tutuşup "Sizi kandırmak kolaymış" diye seslendiğini hatırlatarak iktidarın bugün hâlâ işçileri kandırmanın hesabını yaptığını söyledi.
Genel Maden-İş Genel Başkanı Ramiz Muslu da yürüyüşün dünya ve demokrasi tarihine altın harflerle yazıldığını söyledi. Maden ocaklarının kurulduğu 1848 yılının mücadele tarihinin de başlangıcı olduğunu ifade eden Muslu, 1991‘de gerçekleşen yürüyüşün mücadele tarihinin en önemli simgelerinden olduğunu dile getirdi.
İNSAN ÜRETİMİN ÖNÜNE ALINMALI
Panelde o dönem yürüyüşün gerçekleşmesi için verilen mücadele, Türkiye‘nin bugünkü toplumsal yapısı, Zonguldak madenlerinin kurulduğu günden bugüne verdiği mücadeletartışıldı. Paneli yöneten MMO Başkanı Mehmet Torun, Erkan Aydoğanoğlu‘nun gazetemizin 6 Ocak 2011 tarihinde yayınlanan köşe yazısını okuyarak, "Bu düşüncelere katılmamak elde değil" dedi.
Ankara Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Makal, Türkiye‘nin bugün içerisinde bulunduğu toplumsal durumu değerlendirerek, barışın gerçekleşmesi için adaletin ekilmesinin gerekliliğini vurguladı. Makal; insanın, üretimin önüne alınmadığı ve çalışma hayatı demokratikleştirilmediği sürece sorunların süreceğini dile getirdi. Demokrasinin gelişmesinin ve hakların elde edilmesinin, verilecek demokrasi mücadelesine bağlı olduğunu vurgulayan Makal, aydınların, sendikaların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini söyledi.
SENDİKALAR İHANET!
Yürüyüşün gerçekleştiği dönemde Tümtis Genel Başkanı olan, Sabri Topçu Türk-İş içerisinde grevin başarılı olmasının yanı sıra başarısızlıkla sonuçlanmasını isteyenlerin de olduğunu söyledi. Topçu, grevin başarıya ulaşmasının, mücadeleyi birleştirmekle, mücadelenin başarısının da doğru önderlikle gerçekleşeceğini dile getirdi. Tarihten ders çıkarmanın önemine de dikkat çeken Topçu, "olaylara sınıfsal bakılmadığı sürece ne Köy Hizmetleri‘ni ne de Sümerbank‘ı kurtarabilirsiniz" dedi. Panel Yardımcı Doçent Atilla Aytekin‘nin anlattıklarıyla son buldu. (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 254
Yayın Tarihi: 09.01.2011