TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ANKARA (MEDYAPORT) İKİ BARAJ DAHA TEHDİT ALTINDA

ANKARA (MEDYAPORT) İKİ BARAJ DAHA TEHDİT ALTINDA

ANKARA (MEDYAPORT) - 19 Kasım 2021 Cuma günü Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinin Yedikardeş köyünden korkutucu bir haber geldi. Köy yakınlarında faaliyet gösteren Yıldızlar Holding’e ait kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzu patladı. Ağır metaller de içeren milyonlarca litre siyanürlü çamurlu su Kelkit Vadisi’ne aktı.  Yedikardeş köyüne ait bahçeler kullanılamaz hale geldi. Aynı yerde 2018’de de benzeri bir felaket yaşanmış, 8 milyon balık ölmüştü.
Kılıçkaya Barajı’na akan zehirli sular, Kelkit Çayı’nın devamında, aşağıda Çamlıca Barajı’na ulaşmakta da gecikmeyecektir. Kelkit Çayı devamında Suat Uğurlu Barajı’na ve oradan da Çarşamba ovasına uzanır.
Suşehri, Koyulhisar, Reşadiye, Niksar, Erbaa, Taşova, Çarşamba bu zehirlenen suların geçtiği ilçelerimiz…


Suyun akış yönünde yüzlerce köy, kasaba ve yüz binlerce insan ve trilyonlarca canlının yaşamı söz konusu…

Bir ülkede bundan daha önemli bir haber olabilir mi…

Madende üretilen çinko-bakır-kurşun konsantrelerinin tamamı yurt dışına ihraç ediliyor. Yani tam bir elin taşıyla elin kuşunu vurma durumu. Milletin dağları, yaylaları paramparça edilip zehirli kimyasallarla ön işlemden geçirilerek elde edilen konsantre madenin tamamı yurt dışına ihraç ediliyor. Yani sömürge madenciliği durumu. Ne diyordu Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel: “Rezervimiz ister çok, ister az olsun. Ürettiğimiz madenleri kendi sanayimize hammadde olarak kullanamıyorsak, ham ya da yarı mamül madde olarak ihraç ediyorsak yanlış yapıyoruz demektir. Biz buna sömürge madenciliği diyoruz.”

Okunma Sayısı: 202
Yayın Tarihi: 21.11.2021