TMMOB Maden Mühendisleri Odası

400 bin mühendis yok sayıldı.

400 bin mühendis yok sayıldı.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Torun: Bakanlık 400 bin mühendisi yok saydı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın iş güvenliği uzmanlığıyla ilgili yönetmeliği mühendisleri mağdur etti. Maden Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Mehmet Torun, iş güvenliği uzmanlığı eğitimimin meslek odalarından alınarak firmalara verildiğine dikkat çekerek 400 bin mühendisin yok sayıldığını vurguladı. Torun, bakanlığın kendi personeline sınavsız iş güvenliği uzmanlığı hakkı tanıdığını da söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın çıkardığı "İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik" tepki çekti. MMO Başkanı Mehmet Torun, yönetmelikteki sakıncaları şöyle anlattı:

Odalara by-pass: İş güvenliği uzmanları, iş güvenliği önlemlerinin alınmasından ve denetiminden sorumlu kişiler. Daha önce bu kişilere meslek odalarınca eğitim verilebiliyordu. Ancak bu yönetmelikle meslek odaları by-pas ediliyor. Yani, deneyimli, kurumsallaşmış meslek odaları yerine, eğitimleri sıradan firmalar verecek. Meslek odaları yok sayılıyor. Meslek odalarının eğitim vermesi engelleniyor.

400 bin mühendis yok sayılıyor: Daha önce Danıştay tarafından iptal edilmesine karşın yönetmelik yeniden çıkarıldı. Yönetmelikle iş güvenliği hizmetleri özel sektör eliyle piyasalaştırılıyor. 400 bin mühendis yok sayılıyor.

Bakanlık personeline avantaj: 400 bin mühendisin sınavlara girmesini engelleyen bakanlık kendi personeline iş güvenliği uzmanlığını sınavsız veriyor. 3 yıllık müfettiş yardımcısı, 5 yıllık müfettişe bu hak veriliyor. 20 yıl madende çalışan mühendisin ise bu hak elinden alınıyor. Mühendise deniliyor ki, "Sen bu hakka sahip değilsin, 8 yıl sonra bu hakkı kazanacaksın"... Mühendislerin işyeri uzmanlığı yapmasının önü tıkanıyor ama bakanlık personeline avantaj sağlanıyor.

İş kazaları artacak: Denetim hizmetleri de piyasalaştırılıyor. Örneğin Ankara‘da kurulacak bir şirketle Kars‘taki, Ardahan‘daki şirketleri denetleyebilecekler. Oysa biz işyerlerinde güvenlik birimleri kurulmasını, onlar üzerinden denetimin yapılmasını önemsemiştik. Şimdi göstermelik denetimler yapılacak. Bu da iş kazalarını arttıracak.

Belgeler yok sayıldı: Daha önceden, 5 yıl önce iş güvenliği uzmanlığı belgesi alanların belgeleri de yok sayıldı. Oysa bu belgelerle iş kurmuş, başka yere taşınmış meslektaşlarımız vardı. Onlar da mağdur oldular. Sadece 200 maden mühendisi kamudan emekli oldu ya da işini bırakarak iş güvenliği uzmanlığına geçti. Şimdi bu belgelerin geçersiz olduğu söyleniyor. Devletin verdiği belgeye güvenemeyeceksek neye güveneceğiz. Mağdur olan 200 mühendis de bireysel olarak itiraz hakkını kullanacak diye düşünüyorum.

Cezaevinde yatanlar var: Daha önce aldıkları iş güvenliği uzmanlığı belgeleri nedeniyle cezaevinde bulunan mühendisler var. Belgeyi almışlar, işyerinde kaza olmuş ve sorumlu tutularak cezaevine konulmuşlar. Bu belgeler geçersizse o zaman mühendisler de serbest bırakılmalı. 2 yıldır içeride yatan mühendisler var. Böyle 10‘a yakın maden mühendisi meslektaşımız bulunuyor.

Dava açacağız: MadenMO olarak yakın süreçte çözüm olmazsa da yasal haklarımızı kullanacağız, dava açacağız.

Okunma Sayısı: 176
Yayın Tarihi: 05.12.2010