TMMOB Maden Mühendisleri Odası

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ MESAJI

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ MESAJI

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ MESAJI

yüz karası değil, kömür karası
böyle kazanılır ekmek parası.

Yüreğinde insan sevgisi, barış, kardeşlik, özgürlük, eşitlik, bağımsızlık tutkusu bulunan; güzel günlerin bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine, omuz omuza kurulacağına inanan ve bu inançla bulunduğu her yerde; Soma`da, Ermenek`te, Kozlu`da, Karadon`da, Elbistan‘da, Kemalpaşa`da, Dursunbey`de, Gediz`de, işyerinde, sokağında, mahallesinde, köyünde kentinde mücadele eden; başka türlü bir dünyanın mümkün olduğuna ve çocuklarına daha onurlu bir geleceği sunabileceğine dair sarsılmaz bir kararlılığı olan herkesi madencinin öfkesi, umudu, direnişiyle selamlıyoruz.

İzmit`te, Roma İmparatorluğu`nun zulmünden kaçıp madencilere sığınan Santa Barbara, 4 Aralık`ı bütün dünya madencilerine armağan ederek, madencilerin onurlu mücadelesi ile yazılan tarih bir destan şeklinde kayda geçti. Çünkü biz yerdeydik; Seattle`da, Zonguldak`ta, Mentawai`de, Cape Town`da, And Dağları`nda, Delhi`de, dünyanın bütün yer altı zenginliklerinin emekçi nefesimize karıştığı dehlizlerde, şevlerde, galerilerde, aynalarda… Zulüm nerede katmerlendiyse, madenciye daha da katmerlisi bahşedildi. Nerede talan, peşkeş, sömürü olduysa, en çok madenciden çalındı. Çünkü en yoğun emek madencinindi; bunun sonucunda, en büyük öfke de madencinin oldu.

Dünyanın her yerinde 4 Aralıkları bir mücadele gününe çeviren, coşkuyla kutlayan madenciler; ülkemizde yaşadığımız iş cinayetlerden dolayı acılar içerisinde...

Hepinizin huzurunda başta Soma olmak üzere Ermenek`te, Şırnak`ta, Zonguldak`ta, Elbistan‘da, Yatağan’da ve adını sayamadığımız onlarca yerde canlarını kaybeden, aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu maden emekçilerini saygıyla anıyoruz.

Yerin yüzlerce metre altında her türlü tehlike ve zorluğa karşı doğayla mücadele ederek yer altı zenginliklerimizi üreten, gerektiğinde bu uğurda yaşamını kaybeden üyelerimize ve maden emekçilerine sadece bizlerin değil toplumun tüm kesimlerinin vefa borcu bulunmaktadır. Her gün aileleri tarafından “hayırlı işler” diye uğurlanan ve her akşam “geçmiş olsun” diye karşılanan bu insanlara ve mesleğe sahip çıkmak bir insanlık görevidir.

Dünyanın değişik yerlerinde, yaşadığımız coğrafyada ve ülkemizde geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl içerisinde de yüzlerce insanın ölümü ile sonuçlanan katliamlar, devam eden savaşlar tüm insanlığın vicdanını yaralamış ve geleceğe dair endişelerin artmasına neden olmuştur.

Santa Barbara’ya sahip çıktığımız gibi savaşa karşı barışa, ölüme karşı yaşama sahip çıkamaya devam edeceğiz.

Santa Barbara’ya sahip çıktığımız gibi bağımsızlığa ve özgürlüğe sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Santa Barbara’ya sahip çıktığımız gibi eşitliğe ve adalete sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Santa Barbara’ya sahip çıktığımız gibi demokrasiye laikliğe ve cumhuriyete sahip çıkmaya devam edeceğiz.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak yaşamın her alanında mücadele ettik ve etmeye de devam edeceğiz.

Biz yola çıkarken şanslıydık.

Önümüzde yaslanabileceğimiz çok güçlü bir gelenek vardı.

Çünkü üniversiteleri, işyerlerini, fabrikaları, maden ocaklarını ve Anadolu topraklarını karış karış dolaşan elinde kalemi, dilinde özgürlük özlemiyle dolu türküleri halklara taşıyan Harun Karadenizler, Teoman Öztürkler vardı.

Onlardan bayrağı devralarak kapitalizm çağının zulmüne karşı mücadeleleriyle Rüştü Ovalıoğulları, Tuğrul Erkin’ler, Seçkin İnceefe’ler, Mustafa kavruklar, Zeki Doğanlar ve daha niceleriyle bir devrimci mühendisler kuşağı vardı.

Bilincimizde, hayallerimizde ve hedeflerimizdeler.

Sazımızda sözümüzde masmavi düşlerimizdeler.

Buradalar, aramızdalar,

65 yıldır dimdik ayaktaysak ve yıkılmıyorsak,

Köklerimizin bu denli güçlü olmasındandır.

Onlara binlerce teşekkür, binlerce selam.

4 Aralık Dünya Madenciler Günümüz Kutlu Olsun

Saygılarımızla;

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
4 Aralık 2019, Ankara

Okunma Sayısı: 743
Yayın Tarihi: 03.12.2019