YERÜSTÜNDE AÇLIKTAN, YERALTINDA MADENDE ÖLMEK EMEKÇİLERİN KADERİ DEĞİLDİR!...

YERALTINDA AÇLIK GREVİ YAPAN MADENCİLERİN TALEPLERİ DERHAL KARŞILANMALIDIR.

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’e bağlı kömür ocağında çalışan 165 madenci, haklarını alamadıklarını gerekçesiyle 28 Ağustos Salı günü oturma eylemine başlamış, ardından Ankara’ya yürüyüş taleplerinin engellenmesi üzerine 2 Eylül Cumartesi günü kendilerini yer altında ocağa kapatarak açlık grevine başlamış ve taleplerinin karşılanmasını istemişlerdir.

Eylemci madenciler, tazminat, ücret ve diğer yasal haklarının karşılanmaması, sorunlara kalıcı çözüm bulunmaması durumunda açlık grevini sürdüreceklerini ifade etmektedirler.

Sendikanın açıkladığı bilgilere göre;

• 2022 yılı Aralık ayında Şirket 250 kişiyi ücretsiz izine çıkarmıştır. Devir aşamasında firmadan ayrılan ve akabinde emekli olan 240 madencinin iş akdini fesih etmiş olup hakkı olan kıdem tazminatları taraflarına 9 aydır ödenmemiştir.
  • Ücretsiz izine çıkarılan madencilerin her ay taahhüt edilen aylık avansları tam anlamıyla yerine getirilmemiştir.
  • 9 Aylık zaman içerisinde madencilerin ücretleri gününde ödenmediği gibi bazı aylarda parçalı ödenip bazı aylarda ise takip eden aya devredilmiştir.
  • Madencilerin ücretleri üzerinden bireysel emeklilik ve icra kesintilerindeki sıkıntıları giderilmemiştir.

Son dönemde derinden hissettiğimiz ekonomik kriz ve yoksullaşma süreci tüm çalışanları derinden etkilemiş, düşük ücretler, ücretlerin zamanında ödenmemesi, yasa dışı kesintiler çalışanların yaşamını daha da zora sokmuştur. Bu ortamda verilen sözlerin karşılanmasını isteyen madencilerin haklı talepleri derhal karşılanmalıdır.

Geçmiş yıllarda söz konusu şirketin, diğer işletmelerinde çevresel sorunlara ek olarak işçilerin haklarını alamaması nedeniyle benzer süreçler yaşanmıştır.

Madencilik sektörü; yaşanan bu ve benzeri sorunlar nedeniyle toplumsal muhalefetin hedefi haline gelmektedir. Madencilik sektöründe yaşanan bu tip olumsuz örneklere son verilerek halkın ve çalışanların taleplerini öncelleyen, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alındığı, çevreye duyarlı bilimsel madencilik faaliyetleri eksiksiz olarak yürütülmelidir.

4 Eylül 2023, Ankara

Yayın Tarihi: 04.09.2023