ORTADOĞU’DA ÇATIŞMALARA SON VERİLMELİ, BİR ARADA, BARIŞ VE REFAH İÇERİSİNDE YAŞAMA KOŞULLARI SAĞLANMALIDIR.

ORTADOĞU’DA ÇATIŞMALARA SON VERİLMELİ,  BİR ARADA, BARIŞ VE REFAH İÇERİSİNDE YAŞAMA KOŞULLARI SAĞLANMALIDIR.

ORTADOĞU’DA ÇATIŞMALARA SON VERİLMELİ,

BİR ARADA, BARIŞ VE REFAH İÇERİSİNDE YAŞAMA KOŞULLARI SAĞLANMALIDIR.

7 Ekim 2023 Cumartesi sabahı Filistin İslami Direniş Örgütü Hamas tarafından “Aksa tufanı” adlı askeri operasyon başlatılmıştır. Bu operasyon sırasında ve sonrası yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 1200’ü aşkın kişi ölmüş, çok sayıda insan yaralanmıştır. Çatışmalar yayılma ve büyüme eğilimi göstermekte bu yanıyla tedirginlik daha da artmaktadır.

Son yıllarda Dünya’nın çeşitli bölgelerinde yerel çatışmalar ve vekalet savaşları biçiminde yaşanan uluslararası gerilimler, özellikle Ukrayna’da asli unsurların savaşına dönüştü. Dünya coğrafyasının birçok noktasında yaşanan, nicelik ve nitelik açısından artan bu çatışmalar Dünya ve insanlığın olumsuz bir yöne gittiğine dair derin kaygıların oluşmasına neden olmaktadır.

Filistin sorunu konusunda yeniden başlayan bu son çatışmalar, bu tür kaygıları daha da artırmıştır. İnsanlık ve uluslararası toplum 21. Yüzyılda bile sorunları siyasal diyalog ve siyasal mekanizmalar dahilinde çözmekten çok uzaklaşmıştır.

Oysa dünya hepimize yetecek büyüklükte ve teknolojik gelişmelerle birlikte tüm insanlığın yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak durumdadır. Bugün adil bir bölüşüm gerçekleştirilebilse tüm dünya nüfusunun kaliteli beslenme, barınma, eğitim ve sağlık hizmetine, kaliteli bir yaşama erişebileceği bilinmektedir. Ancak üretimin toplumsal yapısına karşın bölüşümün bireysel niteliği, kaynakların azınlık elinde toplanmasına yol açmakta, küçük bir kesim ihtiyacının çok ötesinde tüketirken, çoğunluğun bir kısmı temel beslenme, barınma, sağlık, eğitim vb. olanakların hiçbirine erişememekte, açlıktan hastalıktan bakımsızlıktan ölümler sık sık gündeme gelmektedir. Bu olumsuz ortam çatışmalara zemin sunmaktadır.

Barış, refah ve farklılıklara rağmen bir arada yaşama kültürünün tüm dünya üzerinde egemen olması insanlık için ötelenemez bir gerekesinimdir. Orta doğuda başlayan bu yeni çatışmanın mevcut çatışmalarla birlikte topyekün bir savaşa dönüşmesi eğilimi söz konusudur. İnsanlığı yıkıma götürecek bölge halklarına daha fazla kan ve gözyaşı getirecek böylesi bir süreç mutlak olarak engellenmelidir. Bunun için tüm taraflar, bölge ülkeleri ve uluslararası toplum devreye girmeli, İsrail ve Filistin halkının gereksinimlerini dikkate alan, iki ayrı devletin iyi komşuluk ilişkileri içerisinde yan yana yaşayabileceği siyasi bir çözüm oluşturularak çatışma zeminine son verilmelidir.

10 Ekim 2023, Ankara

Yayın Tarihi: 10.10.2023