AFAD PERSONEL ALIMI İLANINI GERİ ÇEKMELİ, PERSONEL KADROLARI YENİDEN TANIMLANMALI VE “SÖZLÜ” SINAVDAN VAZGEÇİLMELİDİR.

AFAD PERSONEL ALIMI İLANINI GERİ ÇEKMELİ,

PERSONEL KADROLARI YENİDEN TANIMLANMALI VE “SÖZLÜ” SINAVDAN VAZGEÇİLMELİDİR.

Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Birkaç yılda bir yıkıcı depremlerle yüz yüze kalınmakta, ağır can ve mal kaybı yaşanmaktadır. Son olarak 6 Şubat depremlerinde 50 bini aşkın insanımız yaşamını yitirmiş, on binlerce insanımız yaralanmış, çok büyük ekonomik kayıp yaşanmıştır.

Ülkemiz hala depremlere karşı dayanıklı ve güvenli bina yapısını hayata geçirememiş durumdadır. Yanlış imar planları, rant ilişkileri, denetimsizlik, imar afları gibi birçok nedenle yaşam alanlarımız olan yapılar depremlerde kolayca yıkılmakta, bunun sonucunda yıkılan yapılarda arama-kurtarma çalışmaları ön plana çıkmaktadır. 6 Şubat depremlerinde yaşananlar bu durumun son örneği olmuştur.

Depremlerin hemen ardından devreye girmesi gereken arama-kurtarma faaliyetlerinin yürütülmesi konusu da bir başka tartışmalı konudur. 6 Şubat depremleri sonrasında yürütülen arama-kurtarma çalışmalarında mesleki deneyim ve birikimleri gereği madenciler aktif rol üstlenmiş, birçok başarılı kurtarma çalışmasına yön vermiş, arama-kurtarma çalışmalarını koordine etmiş, bu alanda gösterdikleri performans ve başarılar nedeniyle de toplumda hak ettikleri takdiri kazanmışlardır.

Bütün bu gerçeklere rağmen, AFAD’ın Web sitesinde yayımlanan 31.08.2023 tarihli ilanda sözleşmeli personel alımına gidileceği belirtilmekte olup, personel alımı için birçok mühendislik branşı sıralanmış, ancak maden mühendisliği branşına yer verilmemiştir.

AFAD ile geçmiş dönemlerde hazırlamış olduğumuz işbirliği protokolü AFAD kaynaklı olarak sonuçlanamamış, depremler sorasında yürütülen arama kurtarma çalışmalarının her aşamasında maden mühendisi varlığının gerekliliği Odamızca vurgulanarak AFAD’a bu gerçeğe uygun adımlar atması konusunda rapor ve yazılar gönderilmiştir.

Yaptığımız tüm yazılı bilgilendirme girişimleri ve uyarılarımıza rağmen, görevleri ve sorumluluk alanları gereği insan yaşamı ile son derece ilgili olan AFAD gibi bir Kurumun personel kadrolarında, çabaları ve özverili çalışmaları ile toplumun takdirini kazanmış, yararlılığını kanıtlamış, mesleki tecrübe ve bilgi birikimi açısından kurumun faaliyetleri kapsamında son derece öncelikli ve gerekli olan maden mühendisliği disiplinine yer verilmemiş olmasını basit bir eksiklik olarak görmemekteyiz.

AFAD Web sitesinde yer alan söz konusu personel alım ilanının derhal geri çekilerek, kadro taleplerinde çabaları ve özverili çalışmaları ile toplumun takdirini kazanmış, yararlılığını kanıtlamış, mesleki tecrübe ve bilgi birikimi açısından öncelikli olan maden mühendisliği disiplinine yer verilmesi gerektiğini, adil ve güvenilir bir personel alımı olması açısından sözlü sınav uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

7 Eylül 2023, Ankara

Yayın Tarihi: 07.09.2023