1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ: SAVAŞA KARŞI BARIŞI ÖLÜME KARŞI YAŞAMI SAVUNALIM

1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ
SAVAŞA KARŞI BARIŞI ÖLÜME KARŞI YAŞAMI SAVUNALIM

İnsanlık tarihinin en kanlı savaşı olan İkinci Dünya Savaşı nedeniyle milyonlarca insan katledildi, soykırıma uğradı ve kentler yok edildi. Bu acıların bir daha yaşanmaması için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1 Eylül tarihi 1981 yılında Dünya Barış Günü olarak ilan edildi.

İnsanlığın bugüne kadar yaşamış olduğu tüm acı olaylar bizlere; ırk, dil, din ve kültür farkı gözetmeden demokrasi, özgürlük ve barış içinde bir arada yaşanabileceğini ortaya koyuyor.  Ancak ne yazık ki Dünyada ve içerisinde yaşadığımız coğrafyada savaşlar, çatışmalar, cinayetler ve tecavüzler hala yaşanmaya devam ediyor ve bizler bu ortamda 1 Eylül Dünya Barış Gününü kutlamaya çalışıyoruz.

Savaşa karşı barışa, ölüme karşı yaşama sahip çıkıp, egemenlerin dünya halkları üzerinde uyguladıkları baskı, şiddet ve teröre karşı durup, halkın adaletli, barışçı ve demokratik iradesine sahip çıkılmalıdır.

Bugün dünyada ve bulunduğumuz coğrafyada yaşanan "savaş çığırtkanlığına" karşı, yüreği emekten, barıştan, insan sevgisinden ve demokrasiden yana atanlar,  bir arada yaşama hakkını her koşulda savunanlar, er ya da geç barış içinde bir arada yaşamanın mümkün olduğunu başta emperyalistler ve onun işbirlikçilerine göstereceklerdir.

Dünyada ve içerisinde yaşadığımız coğrafyada barış ve dostluk içinde eşit, özgür ve adil olarak birlikte yaşamak en temel insan hakkıdır. Bu nedenle dünyada var olan kaynakların doğru kullanılması, çocuklar, engelliler ve kadınlar başta olmak üzere geleceğimiz egemen ve gerici şoven bir kültürün insafına terk edilmemelidir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ve her gün savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunacağız ve savunmaya devam edeceğiz.

1 Eylül 2020, Ankara

Yayın Tarihi: 31.08.2020