EVRENSEL | 43 madencinin hayatını kaybettiği Amasra maden katliamına dair davanın ilk duruşması, mahkeme koridorunda görüldü.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin ise yaralandığı patlamaya ilişkin 8’i tutuklu 23 sanığın yargılanmasına başlandı. Bartın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada salonun küçük olmasından dolayı avukatlar ve aileler duruşmayı adliye koridorundan takip etti.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Bartın CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, DİSK MYK Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Bartın Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ile Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Maden Mühendisleri Odasından bir heyet ve Emek Partisinin Yeşil ve Sol Parti listesinden Kastamonu Milletvekili adayı Fikret Tufan Yazıcı dava takibi ve dayanışma için Bartın Adliyesine geldi.
Dava öncesi Bartın'da bulunan Atatürk Stadyumu önünde toplanan aileler ve emek örgütleri buradan adliyeye yürüme kararı almıştı. TOMA ve polislerin stadyum önüne konuşlandığı alanda, emniyet tarafından markaja alınan aileler oldu. Dava öncesi yürüyüş yapmak isteyen ailelerin emniyet tarafından aranarak yürüyüşe katılmaması istendi.
Bazı madenci aileleri, stadyum önünün güvenli olmadığı gerekçesiyle polisler tarafından adliyeye doğru yönlendirildiğini söyledi. Engellemelere rağmen madenci aileleri ve emek örgütleri stadyum önünden adliyeye yürüdü.
AVUKATLAR DAVANIN ERTELENMESİNİ TALEP ETTİ
Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır ve aile avukatlarından Evren İşler, adliye koridorunda adil ve şeffaf bir yargılama yapılamayacağını söyleyerek, bina kolonlarından sanıkların yüzlerinin bile görünmediğini belirtti. Daha büyük ve sağlıklı bir salon tahsis edilmemesine tepki gösteren avukatlar, bu nedenle davanın ertelemesini talep etti.
Görülen davanın duruşması için mahkemenin spor salonu talebine olumsuz yanıt veren Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün, “temayül yoklaması toplantısı” amacıyla AKP’ye salon tahsis ettiği ortaya çıkmıştı.
TBB Başkanı Erinç Sağkan, "Birçok avukat arkadaşımız bilgisayar ekranına dahi ulaşamıyor. Yeni bir mekanı tüm meslektaşlarım adına talep ediyorum" dedi.
Davaya devam kararı alan mahkeme, iddianamenin okunmasıyla devam etti.
İddianamedeki bilir kişi raporunun okunmasının ardından, adli tıp raporu okunmaya başlandı.
“BİLE BİLE ÖLDÜRDÜNÜZ”
İddianame ve adli tıp raporlarının okunduğu sırada, zaman zaman ailelerin feryatları yükseldi. Yakınlarını kaybeden aileler mahkeme salonundan "Bile bile öldürdünüz, kaza bile bile geliyorum demiş, kimse önlem almamış, oturdukları yerden para kazanmışlar, kim bilir kimler var arkalarında" diye haykırdı. Mahkeme heyetini ve sanıkları koridorun kolonlarından göremeyen aileler sandalye üzerine çıkarak görmeye çalıştı.
Eşi Şaban Yıldırım'ı katliamda kaybeden ve 4 ay önce ikiz bebeklerini doğuran Sena Yıldırım da mahkemeye kucağında babalarını hiç göremeyen bebekleriyle katıldı.
İstanbul Ankara ve Tekirdağ Baroları da davaya katılım talebinde bulundu. Duruşmaya ara verildi.
HABER İÇİN TIKLAYINIZ.