MADENCİLİK YOK EDİLİYOR, MADEN MÜHENDİSLERİ İŞSİZ KALIYOR.

Yeni liberal politikalar ve özelleştirmelerle ülkenin sanayisi, madenleri, tarımı bitirilmekte, meslek uygulama alanlarımız her geçen gün  biraz daha daraltılmaktadır. Büyüme masallarıyla pembe tablolar çizilirken  yaşamının en güzel yıllarını mühendis olmak için harcayan genç meslektaşlarımız mezun olduklarında işsizlikle karşı karşıya kalmaktadır.

Maden Mühendisleri arasında işsizlik ve meslek dışı işlerde çalışma oranı Odamız kayıtlarına göre % 39 olup, bu oranın daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. İşsizlik gittikçe artmakta, bu artış genç nüfusta daha fazla olmaktadır. Ülkeyi yönetenler ise bu sorunu çözmeye çalışmak yerine tamamen farklı konularla  kamuoyunu oyalayarak Türkiye‘nin en büyük ve en önemli sorununu gözardı etmektedirler.

Tüm bu olumsuz gelişmelere karşın yeni maden mühendisliği bölümleri açılmaktadır. Bugün ikinci eğitimlerle birlikte  25 Maden Mühendisliği bölümünden her yıl 1200 civarında mezun verilmektedir. Mezun  olan meslektaşlarımızın iş bulma olanakları ne yazık ki her geçen gün azalmaktadır. Bu kadar fazla maden mühendisinin bulunması işverenlerin iştahını kabartmakta, meslektaşlarımız  çok düşük ücretlerle, iş güvencesinden yoksun olarak çalıştırılacak işgücü  ordusu olarak görülmektedir. Bu koşullarda bir şekilde iş bulabilen "şanslı" meslektaşlarımız da yoksulluk sınırının altında ücretlerle ve çok zor koşullarda çalışmaya mecbur bırakılmaktadır.

Yaşanan iş kazalarında çok sayıda meslektaşımız yaşamını yitirmiş ve sakat kalmış,  birçok meslektaşımız da sorumlu tutularak hüküm giymiştir. Meslektaşlarımızın insanca yaşayabilecekleri ve üretebilecekleri çalışma koşullarını oluşturmak devletin anayasal görevidir. Ülkeyi yöneten hükümetler, bu görevi yerine getirmek durumundadır.

Kamu yatırımlarının iyice azalması sonucu kamu kurumlarına maden mühendisi istihdamı her alım döneminde bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olmaktadır. Oda yönetimi, defalarca Bakanlık ve kurumlara yaptığı ziyaretlerde, bildirdiği görüşlerde ve yazdığı yazılarda konuyu sıcak ve güncel tutmaya devam etmektedir.  Üyelerimizin, jeotermal alanlarda, metro, tünel ve yeraltı yapılarında, zemin etüdlerinde, yeraltı suyu projeleri ve uygulamalarında görev alabilmeleri için yoğun bir çalışma yürütülmektedir. Bu doğrultuda son zamanlarda  MTA, DSİ ve TCDD ziyaret edilerek, maden mühendisi istihdam edilmesi konusundaki  talebimiz iletilmiştir. Odamız;  kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası sorumluluğuyla, her konuda olduğu gibi işsizlik konusunda da girişimlerini sürdürmektedir.

Ayrıca üyelerimizi doğrudan ilgilendiren mevzuatlarla ilgili  çalışmalarımız da  sürmektedir. Maden Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği değişikliği çalışmaları sırasında meslektaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması için yoğun çaba harcanmıştır. Her maden işletmesinde ve vardiyada maden mühendisi çalıştırılması zorunluluğu Odamızın talebi olarak yasaya konulmuştur. Teknik nezaretçinin ücretini işvereninden almaması, bunun yerine oluşturulacak bir fondan alması talebimiz kabul görmemiştir. Ne yazık ki Odamızın yaptığı çalışmalar tam olarak karşılık bulmamakta ve meslektaşlarımızın hakları verilmemektedir. Bu durumda davalar açılarak yasal haklarımız korunmaya çalışılmaktadır.

Tüm bu değerlendirmeler ışığında, hükümet yetkililerinin "her üniversite mezununa iş bulmak zorunda değiliz"  gibi  açıklamalar yapmaları yerine, genç meslektaşlarımıza iş alanları açma konusunda  görevlerini yerine getirmelerini talep ediyoruz.

22 Ocak 2011, Ankara

Yayın Tarihi: 22.01.2011